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Texas Comptroller of Public Accounts    STAR System

201606856L

DATE:      June 30, 2016
 
TO:          Denise Stewart, Audit Division
        Jim Arbogast, General Counsel
 
FROM:      Teresa Bostick, Tax Policy Division
 
SUBJECT: Policy change based on TITAN and NEWPARK

Note:  This memo supersedes the June 10, 2014 memo (201406920L) on the 
interpretation of “mandated by contract” as provided in Tax Code Section 
171.1011(g).  The policy was overturned in Titan Transp., LP v. Combs, 433 
S.W.3d 625 (Tex.App.—Austin 2014, pet. denied).

ISSUE

Based on the courts’ language and analysis in TITAN and NEWPARK, we are 
revising the policy with regard to payments eligible for exclusion under 
Section 171.1011(g) and qualifying activities for the COGS deduction under 
Section 171.1012(i). 

BACKGROUND 

The court in TITAN found that Titan Transportation, L.P. (Titan), which is in 
the business of hauling, delivering, and depositing aggregate at real property 
construction sites, was entitled to exclude from revenue, pursuant to Section 
171.1011(g)(3), payments the taxpayer made to its subcontractors providing this 
service for its customers.

Newpark Resources, Inc. (Newpark), an oil field service business, was the 
reporting entity for a combined group which included its subsidiary, Newpark 
Environmental Services, L.L.C. (NES).  The court in NEWPARK found that Newpark 
was entitled to take a COGS deduction under Section 171.1012(i) for NES’s 
activities of removal and disposal of waste materials from oil and gas well 
drilling sites. 

REVISED POLICY

This change has immediate effect and a taxable entity may file an amended 
franchise tax report for years that are open within the statute of limitations. 

Section 171.1011(g) states, “A taxable entity shall exclude from its total 
revenue…only the following flow-through funds that are mandated by contract to 
be distributed to other entities:…”

According to the Third Court of Appeals, the term “other entities,” as used in 
Section 171.1011(g), merely means someone other than the taxable entity. The 
court explained the “purpose of the (g)(3) revenue exclusion is to prevent 
double taxation of funds that are not truly gain or income to the taxpayer, and 
this purpose is satisfied regardless of whether the mandate is contained in a 
contract with a customer or with a subcontractor.” Titan Transp., LP v. Combs, 
433 S.W.3d 625, 641 (Tex. App. Austin 2014, pet. denied).
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Under the revised policy, a payment is mandated by contract to be distributed 
to other entities and qualifies as flow-through funds under Section 171.1011(g) 
if the taxable entity has a contract with its customer providing that a 
subcontractor may be used and requiring payment to the subcontractor, or by a 
written contract between the taxable entity and the subcontractor where the 
payment is based on the funds paid to the taxable entity by the taxable 
entity’s customers.  For example, the contract between the taxable entity and 
the subcontractor require payment based on a percentage of the funds the 
taxable entity receives from its customer.  The timing of the payments does not 
determine if a payment qualifies as a flow-through fund.  

Further, payments which qualify as flow-through funds under Section 171.1011(g) 
and have a reasonable nexus to the actual or proposed design, construction, 
remodeling, or repair of improvements on real property or the location of 
boundaries of real property, may be excluded from revenue pursuant to Section 
171.1011(g)(3). 

With regard to COGS, Section 171.1012(i) states, “A taxable entity furnishing 
labor or materials to a project for the construction, improvement, remodeling, 
repair, or industrial maintenance of real property is considered to be an owner 
of that labor or materials and may include the costs, as allowed by this 
section, in the computation of costs of goods sold.”

Under the revised policy, we are expanding the interpretation of what is 
considered to be furnishing labor or materials to a project for the 
construction, improvement, remodeling, repair, or industrial maintenance of 
real property and will no longer require an entity to actually physically touch 
the property or make a change to the property to qualify for the COGS 
deduction.

The policy changes are similar for both Sections 171.1011(g)(3) and 
171.1012(i), but with one slight difference.  The policy for both Sections will 
permit industries such as transportation companies delivering aggregate and 
other similar materials to a construction site, waste removal companies, 
demolition companies, and inspectors, among others, to claim either a COGS 
deduction or an exclusion from revenue – provided the transaction meets the 
contractual requirement of flow-through funds as described above.  The one 
slight difference is that Section 171.1011(g)(3) uses the term “proposed” – 
absent from Section 171.1012(i) – which may permit costs for activities 
performed by architects and engineers to qualify as exclusions from revenue, 
without regard to whether construction occurs.

Costs considered too far removed from the construction, improvement, 
remodeling, repair, or industrial maintenance of real property do not qualify 
for either an exclusion from revenue or a COGS deduction.  For example, 
entities providing services that are defined as “service costs” under Rule 
3.588(b)(9), such as legal services and accounting services, are too far 
removed and do not qualify for either an exclusion from revenue or a COGS 
deduction.  

Further, the revised policy does not change the treatment of taxable entities 
renting or leasing equipment to others for use in or during such projects.  
Section 171.1012(k-1) still limits the COGS deduction to taxpayers renting or 
leasing certain items to others.  Taxpayers who rent or lease equipment other 
than heavy construction equipment, such as fencing or port-a-potties, to others 
for use in projects for the construction, improvement, remodeling, repair or 
industrial maintenance of real property, are not eligible for the COGS 
deduction under Section 171.1012.
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